fredag 4 maj 2012

Om gäddlek


Hej  , mera om gäddlek. Var på Ornungasjön idag em och drog upp 3 magra gäddor, den största på 1,9kg. Hade definitivt lekt, Men gäddorna leker ju i omgångar, som framgår av detta klipp, om ni orkar läsa! (Fick också en liten aborre och en mört på mask, så nu börjar snart metesäsongen)
    Gäddorna leker i perioder från när isarna blir landlösa i mitten av mars fram till slutet av maj. Först leker de små Isgäddorna när isen börjar släppa inne vid land. Sedan leker de lite större Lövgäddorna när björklöven blir stora som musöron. Slutligen leker de Stora Gäddorna, Blomstergäddorna mellan vitsippornas blomning och när gullvivorna slår ut. Det innebär att de riktigt små, förstagångslekande Isgäddorna börjar leka i mars när vattentemperaturen bara är +2 - +4 gr.C inne i vikarna. Lövgäddornas lek sker ofta vid +5 - +8 gr.C och de riktigt stora Gäddorna, Blomstergäddorna leker ofta från mitten till slutet av maj när vattentemperaturen är +9 - +12 gr.C.

    Leken äger rum på mycket grunt vatten ofta på översvämmade ängar av starrgräs eller nervissnad fjolårssäv längst in i lekvikarna. Gäddorna använder samma lekplats år efter år. Först kommer de små hannarna in på lekplatsen. Sedan kommer de större honorna. Under själva lektiden är Gäddorna helt koncentrerade på varandra och själva leken. De äter inte och är i det närmaste omedvetna om faror i omgivningen.
    Ordet blomstergädda läste jag för övrigt om i min farfarfars dagbok från slutet av 1800-talet och nu fick jag förklaring till begreppet.

    Rolf

1 kommentar: